Povijest

POČECI

Prema sadašnjim saznanjima, nogomet se u Valpovu počeo igrati još pred kraj Prvog svjetskog rata, oko 1917. godine. Tada se tim sportom bavio mali broj omladinaca pa se nije ni pomišljalo o osnivanju kluba. Osim toga , nogomet nije uživao popularnost u širim društvenim slojevima što bi mu dalo veći broj simpatizera i na taj način omogućilo financijsku podršku za osnivanje kluba.

OSNIVANJE

Početkom lipnja 1926. godine održan je sastanak u gostionici Janka Gorenčića ( ugao ulica Matije Gupca i Vladimira Nazora ) na kojem su sudjelovali: Antun Milošević, Franjo Križan, Antun Rakitovac, Stjepan Birovljević, Viktor Vidušić, Stjepan Cvenić, Đurica Vidušić, Stjepan Papić, i Ivan Rakitovac. Oni su predstavljali osnivački odbor. Na sastanku je raspravljano o potrebnim mjerama za osnivanje kluba. Na tom sastanku postignuta je puna suglasnost o osnivanju izvanpolitičkog društva, komu je jedini cilj igraknje i razvijanje nogometa. Da bi se to ogledačlo i u imenu kluba, predloženo je da se novoosnovani klub nazove „Jovalija“, po imenu rimske vojne naseobine na mjestu današnjeg Valpova.

Kao datum osnivamnja „Jovalije“ KERŽE ( Kuća osječko-baranjskog nogometa ) navodi 14. Lipnja 1026. Bez navođenja izvora.

Prvi dresovi bili su ljubičasti, no kako je „Jovaliji“ u početku rada naročito pomagao osječki „Hajduk“ klub je kao svoje uzeo i boje osječkog „Hajduka“ – crnu i zelenu. Ove tri boje ušle su i u grb „Jovalije“.

Klub je registriran 30. Studenog 1296. godine u Osječkom nogometnom podsavezu. Igralište se nalazilo na vašarištu kod ciglane (danas od kapelice sv. Roka do Vinkoproma ). Prva utakmica novoosnovanog kluba odigrana je s kombiniranim timom osječkog „Hajduka“ i izgubljena rezultatom 4:1.


U početku rada „Jovalija“ je imala oko 60 članova. Članarina je iznosila za aktivne članove 2 dinara, a za podupirajuće članove 5 dinara po osobi. Da bi se pribavila novčana sredstva, klub je priredio svoju prvu Katarinsku zabavu 26. Studenog 1927. godine koja je bila vrlo posjećena. Na taj način su bila trenutno pribavljena potrebna financijska sredstva, a priređivanje zabave je postalo tradicionalno.

POČECI SLUŽBENIH NATJECANJA

„Jovalija“ prvi put sudjeluje u prvenstvu 1031. Godine i postaje prvak župe. Prema KERŽE-u „Jovalija se prvi puta natječe 1930. godine kada je prvenstvo igrano tijekom kalendarske godine. U Pokraojinskom prvenstvu su uz „Jovaliju“ nastupali još: Šparta (Beli Manastir), BSK (Beketinci), Slini (Bilje), Građanski (Brčko), Baranja (Darda), DMŠK (Donji Miholjac), Sloga (Donji Miholjac), Certissa (Đakovo), Proleter (Đurđenovac), Taninpila (Đurđenovac), Hajduk (Orašje), Fruškogorac (Šid) i Šparta (Vukovar).

U razdoblju od 1931. Do 1934. godine „Jovalija“ ima svoj ustaljeni tim i postiže najveće uspjehe. Nogomet je stekao popularnost i veliki broj omladinaca u Valpovu bavio se ovim sportom.

U isto vrijeme razmahale su se i političke borbe te su pojedinci iskoristili želje nogometaša za osnivanjem novog kluba u svoje političke svrhe. Na taj način nogomet gubi svoju dosadašnji apolitičnost i međusobnim trvenjem na političkoj razini počinje opadanje kvalitete nogometa i u jednom i u drugom društvu.

Postojanje dva kluba u Valpovuutjecalo je i na financijske prilike jer je broj članova smanjen, a i prihodi na utakmicama bili su manji. U to vrijeme „Jovalija“ se sve više borila s teškoćama. Ondašnje političke vlasti bile su više naklonjene novoosnovanom klubu „Zanatliji“ nego „Jovaliji“. Iz političkih razloga „Zanatljija je raspolagao i s više boljih igrača.

U sezoni 1935./36. natjecanje u ONP podjeljeno je po župama. Jovalija je bila u petoj župi s mjesnim rivalom Zanatljijom te BŠK i Radničkim iz Belišća i Građanskim iz Donjeg Miholjca.

Godine 1940. „Jovalija“ je odigrala svega desetak utakmica sa slabim rezultatima. Tome je pridonio rat koji se već rasplamsao u Europi. Mnogi su odlazili u vojsku pa je bilo i takvih dana da se nije mogla sakupiti niti jedna momčad.

Godine 1941. Dekretom Ustaških vlasti zabranjen je daljni rad „Jovalije“. Rekvizite i trofeje „Jovalije“ skrili su neki članovi, ali su u tijeku rata većim dijelom uništeni i nestali. Samo mali broj trofeja je sačuvan. Tek nakon završetka rata, obnovljen je rad „Jovalije“.

POSLJERATNA OBNOVA KLUBA

Mnogi su klubovi poslije rata bili prisiljeni uzeti nova ideološki podobna imena. Takav je bio slučaj u i u Valpovu. Inicijativu za obnovu rada, kao i ponovno okupljanje članova, dao je Ivan Petrović Glumac, tadašnji predsjednik Narodno-oslobodilačkog odbora (NOO). Nakon kratkog vremena, u proljeće 1945. godine osnovano je Fiskulturno drušltvo „Slavonac“ u okojem je nogomet bio glavna sekcija i počinje se s radom 5. rujna. Ivan Petrović je inicirao izgradnju novog igrališta i to na mjestu vlastelinskog teniskog igrališta u parku.

U veljači 1946. godine startalo je Nogometno prvenstvo osječkog okruga u kojem je igralo osam ekipa.

Na godišnjoj skupštini 14. rujna 1948. godine došlo je do odvajanja nogometa od ostalih sportova. Odmah je održana osnivačka skupština na kojoj nogometni klub dobija ime „Naprijed“.

VRAĆENO IZVORNO IME – JOVALIJA

Godine 1949. vraćeno je izvorno ime – „Jovalija“

Od 1950.godine „Jovalija“ se najtječe u Oblasnoj ligi, osječka skupina, a 1952.godine u Podsaveznoj ligi, III. skupina. Sezone 1952./53. “Jovalija nastupa u II. skupini; 1953./54. u IV. skupini; 1954./55.u II.skupini. U III.skupini 1955.godine osvaja prvo mjesto te se plasira u Podsaveznu ligu u kojoj ostaje do 1957.godine kada ispada u grupno prvenstvo.


Valpovačko nogometno igralište, već tih godina, bilo je među najljepsim u Slavoniji, no uz teren nisu bile i svlačionice. One su se nalazile u zgradi iza hotela, pa su igrači obučeni u sportsku opremu odlazili pješice do igrališta u parku.

U grupnom prvenstvu „Jovalija“ nastupa ponovno dvije godine da bi se sezone 1959./60. plasirala u tzv. I. b razred osječkog podsaveza.

NOVO IGRALIŠTE

Godina 1960. je za valpovački nogomet vrlo značajna. Na inicijativu sportskih djelatnika, na čelu s tadašnjim sekretarom SK u Valpovu, te sportskim aktivistima, krenulo se u izgradnju novog nogometnog igrališta. Pokraj nogometnog igrališta izgrađena su igrališta za rukomet i odbojku, a oko terena izgrađena je atletska staza.

Svečano otvorenje novoizgrađenog terena, jednog od najljepsih u Slavoniji, bilo je u nedjelju 22. svibnja 1960. godine, uz sudjelovanje nogometnih ekipa Trešnjevka iz Zagreba i Vojvodina iz Novog Sada. Svečanost, kojoj je prisustvovalo preko 3.000 ljudi uveličali su osječki atletičari, valpovački gimnastičari te rukometne i odbojkaške ekipe.


USPJESI U NATJECANJU

Nakon plasmana u viši rang u sezoni 1959./60., već na kraju nove sezone 1960./61. „Jovalija“ ostvaruje plasman u Slavonsku zonu što je najveće sportsko dostignuće u dotadašnjoj povijesti kluba.

NK „Jovalija“ od sezone 1961./62. natječe se u Slavonskoj zoni za koju je rečeno kak0o je tih šezdesetih godina bila među najjačim zonama u zemlji. Unatoč tome, „Jovalija je bila stabilan zonaš svih tih godina da bi se krajem desetljeća popela na sam vrh. Ostvareni plasman u sezoni 1961./62. bio je deveto mjesto; u sezoni 1962./63. četvrto mjesto; u sezoni 1963./64. treće mjesto; u sezoni 1964./65. peto mjesto; 1965./66. peto mjesto, asezone 1966./67. ostvareno je šesto mjesto.

Pripremajući se za novu sezonu tijekom srpnja 1967. godine NK „Jovalija“ gostuje 8 dana u Čehoslovačkoj u mjestu Rybany gdje odigrava tri utakmice i sve ih rješava u svoju korist.

ČUDNE IGRE SAVEZA

U sezoni 1967./68. NK „Jovalija“ ostvaruje odlične rezultate na travnjaku i osvaja prvo mjesto, no dogodilo se nešto nepredviđeno. Iz Nogometnog saveza Hrvatske stigla je vijest kako su valpovački zeleni ipak samo drugi. Naime, tijekom prvenstva NK „Dinamo“ Vinkovci se žalio na utakmicu s gradskim rivalom NK „Lokomotiva“ koja je završena nerješenim rezultatom. Žalba nije rješavana odmah, već nakon završetka prvenstva i riješena je u korist NK „Dinama“ koji je nakon te odluke postao član II. Lige.

Za „Jovaliju“ ipak nije bilo sve izgubljeno što se tiče II. Lige, jer joj je omogućeno da kroz dvije kvalifikacijske utakmice s NK „Radnički“ iz Beograda izbori status drugoligaša. Takva odluka bila je iznenađujuća za Valpovčane, a zatekla ih je sportski nespremne, jer nisu imali mnogo vremena za pripreme. Utakmice su ipak odigrane i u Beogradu doživjeli poraz 5:2, a u Valpovu odigrali 1:1.

U sezoni 1968./69. nastavljeni su dobri rezultati iako je plasman na kraju bio treće mjesto. No, te je godine ipak osvojen pehar. Pobijedivši u Osijeku s 4:1 NK „Metalac osvojen je kup za područje Slavonije i Baranje.

NOVO IME

Na skupštini, održanoj 1. prosinca 1969. godine, NK Jovalija“ mijenja ime u NK „Valpovka“.

Natjecateljske sezone 1969./70. „Valpovka“ završava na prvom mjestu i sudjeluje u kvalifikacijama za II. Ligu sjever. I ovaj put je protivnik bio prejak. NK „Hajduk“ iz Kule dobio je obje utakmice: u Kuli 7:1, a u Valpovu 4:0.

Po završetku natjecateljske sezone 1970./71. „Valpovka“ je osvojila drugo mjesto, čime je stekla pravo natjecati se za amaterskog prvaka Hrvatske. Turnir je održan u Senju, a pored „Valpovke“ nastupili su : NK „Nehaj“ Senj, NK „Segesta“ i NK „Solin“. Na kraju turnira „Valpovka je bila četvrta.

Tijekom sezone 1973./74. u klubu je bilo 90 igrača u svim kategorijama. Na kraju sezone od ekipe se oprostio trener Julio Nemet, a za nove trenere postavljeni su Čedomir Branković i Tomislav Runje dotadašnji treneri pionira i juniora.

U sezoni 1974./75. „Valpovka osvaja prvo mjesto. U kvalifikacijama za ulazak u Hrvatsku republičku ligu „Valpovka“ igra protiv „Premijuma“ iz Bosanskog Broda. U gostima odigrava neriješeno, ali je u Valpovu doživjela poraz od 2:1. U međuvremenu dolazi do proširenja lige, odnosno razdvajanja na Sjever i Jug te je na taj način „Valpovka ipak zaigrala u višem rangu.

U višem rangu, Hrvatskoj ligi, „Valpovka nastavlja s dobrim rezultatima. U jubilarnoj godini postojanja „Valpovka“ daruje sebi i svojim navijačima odlično 4. mjesto u prvenstvu Republičke lige sjever.

U tadašnjim medijima zabilježen je vrijedan jubilej valpovačkih nogometaša, a za klub je rečeno kako je „…jedinstvena, organizacijski potpuno sređena i sasvim realna sredina.“ Istaknuta je klupska orjentacija na igrače, ali i trenere iz vlastite sredine, kojih je u seniorskoj, juniorskoj i pionirskoj ekipi bilo ukupno 90.

U sezonu 1976./77. „Valpovka“ ulazi oslabljena što je rezurtiralo osvojenim 12. mjestom i ispadanje u Slavonsku zonu.

Valpovka je u sezoni 1977./78. bila favorit i od nje se očekivalo prvo mjesto. Kako bi igrači imali što bolju podršku publike uprava je odlučila da ulaz za cijelo proljetno prvenstvo, sedam domaćih utakmica, bude slobodan. Na kraju je „Valpovka superiorno osvojila prvo mjesto.

U kvalifikacijama za Hrvatsku ligu „Valpovka“ je bila bolja u dvije utakmice protiv NK „Borac“ Podvinje.

Na kraju sezone 1980./81. Valpovka je zauzela osmo mjesto. U toj sezoni je osvojen kup Općine pobjeom nad vječitim rivalom NK „Belišće“ na gostujućem terenu.

Tom prigodom pobjednički pehar postao je trajno vlasništvo.

KRIZA REZULTATA

Iduće sezone 1981./82. „Valpovka“ ispada u niži rang natjecanja Regionalnu ligu Slavonije i Baranje (8. mjesto) da bi se podjelom Hrvatske lige od sezone 1983./84., natjecala u Hrvatskoj ligi Istok (9. mjesto).

NK „Valpovka“ je na kraju jesenskog dijela sezone 1985./86. zauzela 11. mjesto sa samo 8 bodova. Proljetni nastavka sezone nije donio nikakav napredak; ekipa je zauzela 13., predposljednje, mjesto. Ipak „Valpovka ostaje u istom rangu natjecanja zahvaljujući odlasku NK „Polet“ u ligu BiH.

Uoči sezone 1987./88. NK „Valpovku“ je napustio veliki broj igrača i na kraju zauzima 7. mjesto. U sezoni 1988./89. „Valpovka“ osvaja 11. mjesto dovoljno za ostanak u istom rangu.

U pripreme za sezonu 1989./90. „Valpovka“ ulazi sa pomlađenim sastavom i još jednu sezonu se spašava od ispadanja u zadnjim kolima. Na krju je osvojeno 12. mjesto.

Pred sezonu 1990./91. „Valpovka“ je bila pojačana pa je nakon više godina dio priprema za novu sezonu obavila izvan Valpova. Tijekom srpnja 1990. godine boravili su na desetodnevnim pripremama u Sportskom centru Žiline u Čehoslovačkoj. Konačan plasman u toj sezoni bio je osvojeno 6. mjesto.

NEMIRNA VREMENA

Iako je početak novog prvenstva Hrvatske nogometne lige planiran za 17. kolovoza 1991., ono nije ostvareno zbog ratnog stanja. Unatoč tomu odigravane su prijateljske utakmice gdje god je to bilo noguće.

Sezona 1992./93. odigrana je u nekoliko mjeseci. NK „Valpovka natjecala se u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi u kojoj je zauzela 2. mjesto sa samo jednim bodom manje od prvoplasiranog.

Sezona 1993./94. donijela je klubu najveći uspjeh u dotadašnjoj povijesti – plasman u 2. Hrvatsku nogometnu ligu.

U sezoni 1995./96. „Valpovka se natjecala u Međužupanijskoj ligi Istok i na kraju zauzela 11. mjesto

U sezoni 1996./97. „Valpovka“ osvaja drugo mjesto, te kup za područje Nogometnog središta.

U sezoni 1997./98. očekivala se reorganizacija sustava natjecanja i na kraju prvenstva trebalo je zauzeti najmanje 3. mjesto. Unatoč uloženim naporima, nije se uspjelo ostvariti zeljeni plasman (osvojeno 6. mjesto), te je od iduće sezone „Valpovka trebala igrati u 1. županijskoj ligi.

PRVI U SLOBODNOJ BARANJI

Nedjelja je, 18. siječnja 1998. godine, postala dio hrvatske povijesti koje će se generacije prisjećati. Naime, odigrana je prva službena nogometna utakmica nakon uspostave cjelovite, samostalne i suverene Republike Hrvatske. Povijest je zabilježila da je tog dana u baranjskom mjestu Mece odigrana utakmica između drugoligaške ekipe „Baranja i trećeligaša „Valpovka“ iz Valpova. Rezultat je bio manje važan (1:0 za Baranju), jer ipak se radilo o svečanom događaju, o činjenici da se sport vratio u Baranju.

JOŠ JEDNA PROMJENA IMENA

U ljetnoj stanci, u iščekivanju prvenstvene sezone 1998./99. došlo je do značajnih promjena u radu kluba. Dogovorom između NK Valpovka i NK Satnica ova dva kolektiva spojena su u jedan koji je dobio ime Nogometni klub „Valpovka – Satnica“ iz Valpova. Uoči spajanja NK „Satnica“ je imala status trećeligaša, a NK „Valpovka“ se natjecala u 1. Županijskoj ligi. Spajanjem ovih klubova, novi klub NK „Valpovka – Satnica“ zadržao je status trećeligaša.

ŠKOLA NOGOMETA

Iako se u klubu radilo s mlađim kategorijama, pokazala se potreba za sustavnijim i programskim radom. Plasmanom kluba u 2. Ligu kriteriji su postali sve zahtjevniji, stoga je logičan slijed bio osnivanje Škole nogometa. Prigodom osnivanja Škola je imala četiri selekcije: početnici (10 – 11 godina), pioniri (12-13 godina), kadeti (14-15) i juniori (16 – 18) s ukupno 60 do 70 djece. Od 2006. Sastavljena je i peta skupina pod nazivom Limači u kojoj su djeca od 7 do 9 godina.

Unatoč kratkom vremenu postojanja Škole i organizacijskih manjkavosti pozitivni rezultati škole su znatni. Nekoliko juniora je priključeno prvom timu, a bilježe se zanimanja prvoligaških i drugoligaških ekipa za valpovački pomladak.

Sezona 2000./01. napokon je donijela željeni rezultat – ostvaren je plasman u 2. Hrvatsku ligu. Nakon 34 odigrana kola Valpovka – Satnica zauzela je drugo mjesto sa 71 bodom. Pored plasmana u 2. HNL osvojen je i Županijski kup pobjedom nad osječkim Grafičar Vodovodom 2:1.

Uspješna je bila i sezona 2001./02. u kojoj je ostvaren najveći uspjeh kluba zauzevši 3. mjesto u 2. HNL osvojivši 51 bod iz 30 kola te je NK Valpovka – Satnica osigurala još jednu sezonu u 2. HNL. Zbog osvojenog kupa u prošloj sezoni, NK Valpovka Satnica izborila je pravo za nastup u Hrvatskom kupu. U petkolu NK Valpovka Satnica igra protiv NK „Ostric“ Zlatar i pobjeđuje rezultatom 5:1. S tim rezultatom NK Valpovka Satnica plasira se u 1. kolo gdje dočekuje prvoligaša NK Cibalia Vinkovci. Očekivanja su bila poprilično visoka i vjerovalo se da je moguće plasirati se u 2. kolo s obzirom na vrlo kvalitetnu ekipu. Unatoč vrlo dobroj igri, zbog neočekivanih pogrešaka nekih najiskusnijih igrača, NK Cibalia Vinkovci pobjeđuje rezultatom 4:1.

Od sezone 2002./03. Ponovno je mijenjan sustav natjecanja. Uvedeno je razigravanje podjelom na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Nakon završene sezone NK Valpovka – Satnica je zauzela 7. mjesto. Te sezone NK Valpovka Satnica ponovno nastupa u finalu županijskog kupa, Ovog puta protiv NK Metalac Osijek. Utakmica je igrana na Gradskom vrtu u Osijeku i nakon 90 minuta rezultat je bio 2:2 te se išlo u raspucavanje s 11 metara. Nažalost spretniji i sretniji u raspucavanju bio je NK Metalac pobijedivši sa 4:3.

PONOVNO SAMO VALPOVKA

Prije početka sezone 2003./04. održana je 7. srpnja 2003. godine Izborna skupština na kojoj je jednoglasno odlučeno da se klubu vrati ime NK „Valpovka“. Kako je ekipu napustilo čak 12 igrača, od ove sezone se nije moglo mnogo očekivati. Razlog više bila je odluka da glavni oslonac bude na mlađim igračima i onima iz okolice Valpova. Na kraju prvenstva ipak je izboren ostanak u 2. HNL zauzimanjem 11. mjesta. Kako je prošle sezone NK Valpovka igrala finale županijskog kupa izboreno je pravo nastupa u Hrvatskom kupu. U pretkolu NK Valpovka igra protiv NK Vodice u Vodicama. Nakon 90 minuta rezultat je bio 0:0, a u raspucavanju sa 11 metara NK Valpovka je bila uspješnija i pobijedila 3:1. U prvom kolu u Sportski park dolazi prvoligaš NK Varteks Varaždin. Utakmica je pobudila veliko zanimanje te se okupio velik broj ljudi u Sportskom parku. Sa pomlađenim sastavom, NK Valpovka pružila je odličnu igru, ali nije mogla izdržati i u konačnici izgubila sa 2:0.

Sezona 2004./05. donijela je nastavak loših rezultata. Usprkos dovođenju nekoliko igrača proljetni dio nije donio poboljšanja te je prelazak u niži rang bio neminovan.

Loši rezultati nastavili su se i u sezoni 2005./06 u 3.HNL pa je tako NK „Valpovka“ prvenstvo završila na 16. mjestu.

Zbog reorganizacije sustava natjecanja Valpovka se u sezoni 2006./07. natjecala u 4. HNL te je uz povratak nekih starijih i iskusnijih igrača zauzela 4. mjesto sa osvojenih 56 bodova, 2 boda manje od trećeg mjesta koje vodilo natrag u 3.HNL.

U narednih 8 sezona NK „Valpovka“ se natjecala u 4. rangu hrvatskog nogometa (od 2011. godine umjesto 4. HNL reorganizacijom liga osnovana Međužupanijska liga Osijek – Vinkovci) i ostvarila sljedeće rezultate: 2007./08. – 4. mjesto; 2008./09. – 10. mjesto; 2009./10. – 8. mjesto; 2010./11. – 14. mjesto; 2011./12. – 14. mjesto; 2012./13. – 9. mjesto; 2013./14. – 13. mjesto i 2014./15. – 8. mjesto (zbog reorganizacije lige ispadanje u 1. Županijsku ligu Osijek)

Ovdje moramo naglasiti da je 2014. godina bila jedna od najtežih u cijeloj povijesti NK Valpovke. Naime, zbog povlačenja glavnog sponzora PPK Valpovo d.o.o. i višegodišnjeg zanemarivanja NK Valpovke od strane Grada Valpova klub je došao pred gašenje. No na inicijativu tadašnjeg trenera (i sadašnjeg) Gorana Brkića i nekoliko starijih igrača uspjela se sastaviti momčad koja je nastupila u sezoni 2014./15. Kako se u pripreme krenulo tek 3 tjedna prije prvenstva nije bilo dovoljno vremena za pripremu i uigravanje nove momčadi pa je tako na kraju prvog dijela sezone NK Valpovka zauzimala zadnje mjesto sa samo 7 osvojenih bodova. U drugom dijelu sezone došlo je nekoliko pojačanja i sa dobro odrađenim pripremama NK Valpovka na kraju sezone osvaja 8. mjesto, ali se zbog ponovne reorganizacije lige ispada u 1. Županijsku ligu Osijek.

U naredne 4 sezone NK Valpovka natječe se u 1. Županijskoj ligi Osijek. U sezoni 2015./16. osvojeno je 6.mjesto; u sezoni 2016./17. osvojeno je 8.mjesto.

2016. godine obilježen je još jedan veliki jubilej, 90 godina kluba. Povodom obilježavanja 90 godina kluba održana je svečana sjednica NK Valpovke te je 19.10.2016. godine odigrana utakmica protiv prvoligaša NK Osijek. Utakmica je završila rezultatom 6:1 za NK Osijek

NOVI USPON

2017. godine, pred sezonu 2017./18. tadašnjem predsjedniku, Jozi Martinoviću istječe mandat i on odstupa sa mjesta predsjednka. Na izbornoj skupštini izabran je novi predsjednik, Marko Barišić i nova uprava kluba koja se sastoji od simpatizera kluba i bivših igrača kluba. Novi predsjednik i nova uprava ubrzo mijenjaju sustav rada u klubu što je vrlo brzo dalo rezultata. Obnavlja se rad Škole nogometa i angažirani su licencirani treneri za rad sa djecom, a u sezoni 2017./18. Osvaja se 2. mjesto.

Nagrada za dobar rad dolazi u sezoni 2019./20. u kojoj se osvaja ponovno 2. mjesto i izboren je ulazak u Međužupanijsku ligu Osijek – Vinkovci.

U sezoni 2020./21. U prvom dijelu sezone NK Valpovka osvaja 1.mjesto sa 5 bodova prednosti pred drugoplasiranim. U drugom dijelu sezone odigrano je samo jedno kolo prije nego je prvenstvo prekinuto zbog pandemije Korona virusa. Odlukom HNS-a sva prvenstva su završena trenutnim poretkom. Kako je NK Valpovka u trenutku prekida zauzimala prvo mjesto izboren je ulazak u 3. HNL Istok.

NK Valpovka trenutno nastupa u 3. HNL Istok i kao kroz svoju povijest još uvijek je orijentirana na igrače i trenere iz vlastite sredine i igrače iz svog omladinskog pogona…